Svetski dan mo┼żdanog udara

Danas je svetski dan mo┼żdanog udara. Mo┼żdani udar je me─Ĺu vode─çim uzrocima smrtnosti u Srbiji –┬ávi┼íe od 25.000 ljudi godi┼ínje do┼żivi mo┼żdani udar, tre─çina premine odmah, a tre─çina pacijenata ostaje┬ása trajnim invalitetom.
Jedan od zna─Źajnih razloga visoke smrtnosti od mo┼żdanog udara je nedovoljno znanje pacijenata o┬ásimptomima i hitnosti ÔÇô kod ove brutalne bolesti ne sme da bude ka┼ínjenja. ┼áto vi┼íe vremena pro─Ĺe┬áod prvih simptoma do odlaska kod lekara i primanja terapije, manje su ┼íanse za pre┼żivljavanje i┬áoporavak. Kako bi podigli svest o simptomima ┬ámo┼żdanog udara i hitnosti odlaska kod lekara, Bolnica┬áza cerebrovaskularne bolesti ÔÇ×Sveti SavaÔÇť izdala je edukativnu bro┼íuru ÔÇ×Vreme je mozak, spre─Źimo┬áka┼ínjenjeÔÇť:

Bro┼íura - Svetski dan mo┼żdanog udara

 

„Koristimo priliku da za Svetski dan mo┼żdanog udara podsetimo da pre┼żivljavanje i ishod bolesti┬ámo┼że zna─Źajno da se pobolj┼ía ukoliko pacijent prepozna simptome mo┼żdanog udara na vreme i ┼íto┬ápre dobije odgovaraju─çu terapiju. Zabluda je da mo┼żdani udar ne mo┼że da se le─Źi. Ako pacijent na┬ávreme do─Ĺe do bolnice, imamo na raspolaganju razne terapijske mogu─çnosti, ali je svaki minut va┼żan,┬áda se ne bi zakasnilo s primenom terapije. Za mo┼żdani udar su najva┼żniji pravovremeno┬áprepoznavanje simptoma i davanje terapije u okviru tri sata od prvih simptoma. Mi danas imamo na┬áraspolaganju najsavremenije metode le─Źenja mo┼żdanog udara, poput tromboliti─Źke terapije i┬ámehani─Źke trombektomije koja je najve─çi napredak u le─Źenju mo┼żdanog udara u poslednjih 20┬ágodina. Ali i ta intervencija, s kojom na┼ía bolnica do sada ima najvi┼íe iskustva u Srbiji, bila bi znatno┬áuspe┼ínija kada bi se pacijenti javili lekaru ─Źim se pojave prvi simptomi.“┬áÔÇô dr Milan Savi─ç, direktor Bolnice┬áSveti Sava, povodom Svetskog dana mo┼żdanog udara

Prema re─Źima dr Biljane Georgievski Brki─ç, na─Źelnice Odeljenja Radiologije, dijagnostika akutnog┬ámo┼żdanog udara se uvek zapo─Źinje i ne mo┼że se danas zamisliti bez kompjuterizovane tomografije┬á(skenera) glave:

„To je neinvazivna-bezbedna dijagnosti─Źka procedura koja nam omogu─çava da ta─Źno odredimo┬ámesto, veli─Źinu i vrstu mo┼żdanog udara kao i promene na krvnim sudovima koje do njega dovode.┬áPrimenom novih tehnologija (multislajsnih skenera) znatno se skratilo vreme pregleda i dobijaju se┬ákvalitetniji snimci, a pacijent se izla┼że manjoj koli─Źini zra─Źenja. U zavisnosti od vrste mo┼żdanog udara,┬ábira se razli─Źit terapijski pristup. Infarkt mozga nastaje zbog prekida protoka krvi u odre─Ĺenom delu┬ámozga, pa se skenerom dijagnostikuje koji je krvni sud neprohodan-zapu┼íen trombom ili embolusom┬áodnosno ugru┼íkom. Druga vrsta mo┼żdanog udara je krvarenje, koje nastaje usled prskanja zida┬ákrvnog suda usled defekta ili pro┼íirenja krvnog suda, koje tako─Ĺe vidimo na skeneru. Sve savremene┬áterapijske procedure, bilo da se radi o venskoj primeni ili minimalno invanzivnoj hirurgiji, zavise od┬ákvalitetne dijagnostike.

Vi┼íe o┬ábolesti mo┼żete saznati na strani „O bolesti“.

Donatorska kampanja Bolnice Sveti Sava

U bolnici ÔÇ×Sveti SavaÔÇť se godi┼ínje zbrine izme─Ĺu ┼íest i sedam hiljada pacijenata sa mo┼żdanim┬áudarom, ─Źetvrtina svih slu─Źajeva mo┼żdanog udara u Srbiji. Da bi se nastavilo i dodatno unapredilo┬ázbrinjavanje pacijenata, potrebno je unapre─Ĺenje opreme, a pre svega novi skener, koji ko┼íta oko┬á500.000 evra, za ─Źiju nabavku je Bolnica Sveti Sava pokrenula, pod pokroviteljstvom Ministarstva┬ázdravlja, donatorsku kampanju, podsetila je dr Georgijevski Brki─ç.

Svi zainteresovani donatori mogu, u skladu sa svojim mogu─çnostima, da uplate sredstva na dinarski┬ánamenski ra─Źun broj 840-2335761-28 ili devizni namenski ra─Źun 840-642667-02 kod Narodne banke Srbije.

Zatvoreno za komentare.