U Hramu Svetog Save privrednici donirali deo novca za novi skener Bolnici ÔÇ×Sveti SavaÔÇť

Beograd, 11. decembar 2015. godine ÔÇô Na sino─ç odr┼żanom Dobrotvornom Saboru za nabavku┬áskenera Bolnici za cerebrovaskularne bolesti ÔÇ×Sveti SavaÔÇť, odr┼żanom u Hramu Svetog Save u┬áBeogradu, privrednici i pojedinci donirali su gotovo 80.000 evra. Kako novi skener ko┼íta ─Źak 500.000┬áevra, sa skupa je ujedno upu─çen apel svim firmama i pojedincima u Srbiji koji ┼żele da pomognu, da┬ádoniraju novac za ovaj neophodan aparat.

Na┼í narod ima smisla za zadu┼żbinarstvo i to pokazuje ne samo izgradnjom crkava i manastira, ve─ç i┬ákada treba pomo─çi, pa se tako nadam da ─çe biti i sada ÔÇô rekao je obra─çaju─çi se skupu Njegova svetost┬ápatrijarh srpski Irinej, sa ─Źijim blagoslovom je odr┼żan Sabor.

Dr┼żavni sekretar ministarstva zdravlja, dr Berislav Veki─ç, naglasio je da ne ─Źudi ┼íto samo Bolnica Sveti┬áSava godi┼ínje zbrine 7.000 pacijenata sa mo┼żdanim udarom, jer smo kao zemlja optere─çeni brojnim┬áfaktorima rizika za mo┼żdani udar i dodao:

Iako se lekari u bolnici ÔÇ×Sveti SavaÔÇť bore protiv ove opake statistike, nekada su i oni nemo─çni jer┬ánemaju adekvatne aparate. Ministarstvo ┼żeli da popravi jako te┼íko stanje u srpskom zdravstvu, a to je┬ánemogu─çe bez mnogo novca, zato podr┼żavamo i ovakve, donatorske kampanje za nabavku┬áneophodnih aparata.

Zahvaljuju─çi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi na zna─Źajnoj pomo─çi pri organizaciji Dobrotvornog Sabora,┬ádirektor Bolnice ÔÇ×Sveti SavaÔÇť, dr Milan Savi─ç je istakao da ova ustanova godi┼ínje zbrine vi┼íe od┬á─Źetvrtine svih pacijenata sa mo┼żdanim udarom u Srbiji i da to ne mogu bez adekvatnog skenera.

Novi skener nam je neophodan, jedini koji imamo u funkciji je ve─ç 10 godina i osim tehnolo┼íke┬ázastarelosti sve ─Źe┼í─çe je u kvaru. Zna─Źaj postavljene dijagnoze je neprocenjiv, naro─Źito ako se ima u┬ávidu da poslednjih godina imamo na raspolaganju specifi─Źne terapijske postupke kojima se┬ápacijentima omogu─çuje bolje pre┼żivljavanje, br┼żi oporavak, smanjena invalidnost. Sa novim skenerom┬ápacijenti bi dobili sigurnost da u bolnici koja radi 24 sata dnevno i godi┼ínje zbrine vi┼íe od 7.000┬ápacijenata sa mo┼żdanim udarom, odmah dobiju adekvatnu dijagnostiku, ┼íto, mora se re─çi, sa jednim┬áskenerom nije mogu─çe. Va┼íom donacijom ─çe se koristiti hiljade ljudi u narednim godinama, i skener┬á─çe im uz na┼íe anga┼żovanje pomo─çi da prevazi─Ĺu verovatno najte┼że trenutke u ┼żivotu ÔÇô rekao je┬ázahvaljuju─çi se prisutnima dr Savi─ç.

Dobrotvorni Sabor za nabavku skenera zajedni─Źki su organizovali Bolnica ÔÇ×Sveti SavaÔÇť i Patrijar┼íijski┬áodbor Srpske pravoslavne crkve, a pokrovitelj doga─Ĺaja bilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.┬áKako tokom dosada┼ínje Donatorske kampanje nije prikupljena ni ┼íestina novca potrebnog za┬ákupovinu skenera, organizatori, Bolnica ÔÇ×Sveti SavaÔÇť i Patrijar┼íijski odbor SPC apeluju na sve┬ákompanije i pojedince, da u skladu sa mogu─çnostima doniraju novac za nabavku skenera.

Namenski ra─Źuni u Narodnoj banci Srbije za uplatu donacija za skener su:┬á
Dinarski ra─Źun za donacije 840-2335761-28┬á
Devizni ra─Źun za donacije 840-642667-02

Zatvoreno za komentare.