Kompjuterizovana tomografija – CT

Prvi skener koji je instaliran u Bolnici ÔÇ×Sveti SavaÔÇť je aksijalni japanski Shimadzu skener stare generacije koji je po─Źeo sa radom 1995 godine i jo┼í uvek je u funkciji.

Novo moderno doba radiolo┼íke slu┼żbe na┼íe bolnice po─Źinje instaliranjem 16-to slajsnog General Electric skenera u decembru 2006. godine. Ovo je moderan CT aparat, iz GE Brightspeed Series, koristi se za pregled celog tela.

Ovaj multislajsni aparat daje precizne prikaze mekih tkiva, krnih sudova i kostiju,visoke rezolucije,sa debljinom preseka od 0.6mm.

Pregledi su brzi i jednostavni, samo snimanje traje dvadesetak sekundi, a za prikaz krvnih sudova (CT angiografija) je potrebno ispod 10 sekundi.

Poseduje 3D vizuelizaciju, kao i protokol za CT perfuziju.

Ovim programom za perfuziju mozga mo┼że se u kratkom roku odrediti koji je deo mozga ostao bez dotoka krvi u toku mo┼żdanog udara.

CT dijagnostika je dostupna 24h svakog dana.

Pregledi koje se obavljaju su:

– standardni CT pregled glave

– CT angiografija – pregled krvnih sudova vrata i glave

– CT procena perfuzije kod hiperakutnog infarkta mozga u prvih 3-6 sati od po─Źetka simptoma

– CT pregled razli─Źitih delova ki─Źmenog stuba

– Specijalni pregledi: pontocerebelarnih uglova, temporalnih kostiju, orbita, paranazalnih ┼íupljina, selarne regije kao i CT pregled vrata

– CT pregled grudnog ko┼ía i abdomena

Pošto smo specijalizovana bolnica za cerebrovaskularne bolesti najveći broj pregleda su standarni pregledi glave (oko 90-95%). Pregledi CT tela se ne obavljaju u našoj ustanovi za ambulantne pacijente.

Kod svakog hospitalizovanog pacijenta se na─Źini CT pregled glave kao i┬ákod ambulantnih pacijenata koji su pregledani kao hitni iz prijemne ambulante, zatim pacijentima iz dispanzera i kod pacijenata sa liste ─Źekanja kojima je CT pregled glave indikovan od strane┬á specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova koje nemaju CT dijagnostiku. U popodnevnim ─Źasovima od ponedeljka do petka se svakodnevno obavi po pet pregleda pacijenata sa liste ─Źekanja.

Na mese─Źnom nivou ukupan broj svih CT pregleda je oko 1300 ┼íto je prema podacima ovla┼í─çenog servisa za GE skenere 3-4 puta ve─çi broj pregleda u odnosu na skenere istog proizvo─Ĺa─Źa koje poseduju druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

Prva smo i još uvek jedina ustanova u Srbiji koja kao standardnu proceduru primenjuje CT perfuziju u dijagnostici hiperakutnog infarkta mozga.

Svi stalno zaposleni specijalisti radiologije i redgen tehni─Źari su edukovani i samostalno obavljaju CT dijagnostiku u neuroradiologiji.

Telefon ┼íaltera za dobijanje informacija u slu┼żbi radiologije je +381 11 20 66 890; +381 11 20 66 800 lok. 690