Bolnici Sveti Sava hitno potreban novi skener

Donatorska kampanja pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja je u toku

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava godi┼ínje zbrine izme─Ĺu ┼íest i sedam hiljada pacijenata sa mo┼żdanim udarom. Da bismo nastavili i dodatno unapredili zbrinjavanje pacijenata, potrebno nam je unapre─Ĺenje opreme, a pre svega novi skener. Uva┼żavaju─çi op┼ítu situaciju u dr┼żavi i oskudna sredstva kojima se raspola┼że, odlu─Źili smo da organizujemo kampanju za prikupljanje novca za kupovinu nove medicinske opreme.

Prvi skener koji je instaliran u Bolnici ÔÇ×Sveti SavaÔÇť je aksijalni japanski Shimadzu skener stare generacije koji je po─Źeo sa radom 1995. godine i jo┼í uvek je u funkciji. Novo, moderno doba radiolo┼íke slu┼żbe na┼íe bolnice, po─Źinje instaliranjem 16-to slajsnog General Electric skenera u decembru 2006. godine. Ovo je moderan CT aparat, iz GE Brightspeed Series, koristi se za pregled celog tela. Na mese─Źnom nivou ukupan broj svih CT pregleda je oko 1.300, ┼íto je prema podacima ovla┼í─çenog servisa za GE skenere 3-4 puta ve─çi broj pregleda u odnosu na skenere istog proizvo─Ĺa─Źa koje poseduju druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

Pošto smo specijalizovana bolnica za cerebrovaskularne bolesti najveći broj pregleda su standarni pregledi glave (oko 90-95%). Pregledi CT tela se ne obavljaju u našoj ustanovi za ambulantne pacijente. Prva smo i još uvek jedina ustanova u Srbiji koja kao standardnu proceduru primenjuje CT perfuziju u dijagnostici hiperakutnog infarkta mozga.

Kod svakog hospitalizovanog pacijenta se na─Źini CT pregled glave, kao i kod ambulantnih pacijenata koji su pregledani kao hitni iz prijemne ambulante, zatim pacijentima iz dispanzera i kod pacijenata sa liste ─Źekanja kojima je CT pregled glave indikovan od strane specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova koje nemaju CT dijagnostiku. U popodnevnim ─Źasovima od ponedeljka do petka se svakodnevno obavi po pet pregleda pacijenata sa liste ─Źekanja.

Preterana upotreba i vreme, koje ─Źini svoje, dovode do toga da oprema zastareva br┼że nego ┼íto medicina napreduje. Zbog toga nam je potreban novi skener, ┼íto pre, kako bi se ne samo odr┼żao, ve─ç i unapredio nivo le─Źenja u na┼íoj bolnici. Novi skener ko┼íta 500.000 evra.

Zatvoreno za komentare.